Thursday, October 8, 2009

TDDC10 Föredrag: Determinism (lätt omskriven)


Som ni kanske förstå av inledningsbilden, så kommer jag prata om filosofin determinism, d.v.s. tanken att allt är en produkt av allt som hä innan och att allt hänger samman i ett nät av orsak o verkan; och vad den ideen leder till om vi applicerar den på vår mänsklighet.


Säg att jag sitter o läser en bok, magen kurrar till. Kanske en smörgås o en kopp te vore nice, tänker jag Slår på plattan. Va på smörgåsen? Smör o örtsalt? Chiliörtsalt mm.. Vem vare som snacka om the med chiliblad? Elin..?
*RIING*
Gissa vem?

Känns igen? Lite spooky när det händer.. hur stor kan chansen va? Måste va övernaturligt, va?

Då vi har en konstant ström av mer eller mindre medvetna tankar, som oftare än inte kretsar runt personer, är då chansen att den personen ringer samtidigt som tanken hälsar på så liten? om man ser över en längre tidsperiod?

Om vi ser det hela från Elin sida så kanske det såg ut såhär.. Hon är på konsum o handlar middag: Flygande jakobs? Nej, för mkt jobb.. Grekisk sallad? Nej, ja är sugen på nåt riktigt.. Nåt nytt vore gott.. Ja ringer hmm... Henrik!

Hur random det än verkar att samtalet kom precis då, så var det en kedja som ledde upp till att jag tänkte på henne precis då, och en annan som ledde till att hon ringde just då. Handlingar är bara en produkt av vad som hänt innan; tankar, samtal, interaktioner. På en nivå mellan folk o folk; men på en annan nivå molekyler, atomer, kvarkar o kanske tillochmed strängar; mellan energi.

Det finns i svenskan inget bra ord som sammanfattar vad som gör oss mänskliga, men ja skulle säga att engelskans mind är ett ganska bra ord¹:


Är inte ordet mind ett concept utan förankring i verkligheten, en förenkling?
Ett koncept på samma sätt som ordet "tomt"?Mellan den här och raden ovan, vad finns där?² Tomt rum? Vad är tomt, det är ett svart uttrymme? Utrymmet har ju ingenting som är tomt i sig, det är ju bara... blankt..
Tomt finns altså inte, utan är ett concept för att förenkla förklaringarna.. På samma sätt som mind.

Är inte vad konceptet mind refererar till, resultatet av summan av interaktionerna av materian som bygger upp vår hjärna? Materia som följer universums lagar, matematik.

Hur kan matematik ge upphov till fri vilja? Om allt är en produkt av allt innan? vad är då fritt?

Om vår fria vilja är skiljt från universums lagar, hur påverkar den då universum? Om den inte kan påverka, hur är den relevant?

Det är sant att kvantfysiken omöjliggör determinismen, men den byter bara ut kugghjulen mot tärningar; allt är fortfarande lika lagbundet.
Oavsett om kvanteffekterna är stora nog att påverka objekt stora nog som neuronerna i vårt huvud eller inte, är utrymmet för fri vilja lika liten, då båda sätten att se på energins interaktioner är lika lagbundna.

Den stora frågan är om fri vilja kan existera, och vad svaret på den frågan leder till.
Vad tror Du?³
Hur kan interaktion mellan materian i vårt huvud ge upphov till en subjektiv verklighet?

I ett lagbundet universum, vilken roll har individen, annat än att spela sin roll efter Ödets manus?

På samma sätt som tron på ingen gud kan leda till antingen en känsla av meningslöshet eller realisationen att ansvaret för livet är ens eget; vad kan det här tankesättet leda till?

Hur kan straff vara etiskt försvarbart i ett deterministisk universum? Hur kan det det i ett utan koppling mellan handling och konsekvens?

Om vårt mind bara är interaktion mellan materia, och materia kan simuleras i datorer: kan en människas mind simuleras? Eller laddas upp i en dator? Kopieras?
Vad för rättigheter har ett sådant medvetande?
Hur påverkar den här tanken conceptet individualitet?

¹Altså minden är inte vår mänsklighet, utan vår mänsklighet ett utryck av vår mind.
²Tom bild i presentationen igentligen.
³Detta var också en bild i presentationen.

No comments:

Post a Comment